Utazzunk! - Annecy az Alpok Velencéje

Unknown | 10/28/2015

Annecy Forrás
Amikor megfogalmazódott bennem, hogy a blogon utazásról, helyekről is szeretnék írni, tudtam, hogy nem csak azokról a városokról, vidékekről fogok posztolni ahol már jártam (sajnos ez a kevesebb), hanem ahová szívesen el is utaznék. Hiszen akár ténylegesen, akár csak gondolatban de utazni jó! 

Bevallom néhány hónappal ezelőttig sosem hallottam Annecy nevét. (Ennek egyik oka lehet, hogy sosem volt erősségem a földrajz, bár ha a tanárunk ilyen gyönyörű helyekkel keltette volna fel a figyelmemet, mint ez a csodás francia város és ehhez kapcsolta volna a tananyagot, talán sokkal jobb lennék belőle.)

Annecy Franciaország keleti részén található. A város Haute-Savoie megye székhelye és 2006-ban lakosainak száma 52.890 fő volt. Ezt az elragadó várost az Alpok gyöngyszemeként valamint Savoie Velencéjeként is emlegetik. És egyáltalán nem túloz egyik sem. 

Ha hegymászás közben visszapillantunk a városra, ilyen látvány tárul a szemünk elé. Forrás
Azt hiszem evvel a várossal nagyon vigyázni kell, hiszen minden adott ahhoz, hogy az ember egy szempillantás alatt beleszeressen. Csodálatos természeti adottságai: a várost körülölelő Alpok, az Annecy tó nemcsak varázslatos színteret biztosít, hanem az aktív kikapcsolódás lehetőségét is. Ha pedig egy kis romantikára vágyunk akkor elég magunkat bevetni az óváros hangulatos épületei közé vagy beülni kedvesünkkel a virágokkal borított csatornák szélén található kávézók valamelyikébe.
Thiou folyó Forrás
































A várost legegyszerűbben a  kb. 40 km távolságra lévő Genfből közelíthetjük meg. Az easyJet, a Swiss Airlines, a KLM légitársaság is indít repülőjáratokat Budapesről Genfbe. (A reklám szerint fapadoson már 16.000 forintól vadászhatunk repülőjegyet, míg a svájci és holland repülőtársaságok olyan 55.000 forintól kínálják a helyeket egy útra.)
Busszal 47.600 forintért találtam retúr jegyet Budapestről Genfbe, igaz itt gyakorlatilag egy teljes napot buszozunk. Link


Akik az aktív kikapcsolódást szeretik itt biztosan jól fogják magukat érezni. Forrás

Az Annecy tó kristálytiszta vize és az Alpok Forrás
Történelme:
A környék legelső lakói tóbán álló cölöpökre épített házakban éltek. A Római Birodalom idején itt is állt egy erőd, amit Villa Aniciaca-nak hívtak. A X. századtól Genf grófjainak tulajdonába került, később pedig a Savoyai-házéba. 1418-tól a Savoyai hercegség része lett, majd 1720-ban a hercegségből megalakult Szárd Királyság végül az ebből létrejött Szárd-Piemonti Királyság része. A napóleoni háborúk (1799-1815) idején francia megszállás alá került és csak a bécsi kongresszus (1814-1815) után nyerték vissza hatalmukat a szárd királyok. Ez az állapot nem tartott sokáig, mert 1859 áprilisában kirobbant a szárd-francia-osztrák háború, melynek célja az volt, hogy az Osztrák Császársággal szemben álló Szárd-Piemonti Királyság és a vele szövetségre lépett Francia Császárság megszerezze az osztrákok itáliai birtokait. A háborúnak fegyverszünet vetet véget, amelyben az Osztrák Császárság átengedte Lombardiát, amit a Szárd-Piemonti Királyság kapott  meg, cserébe viszont átengedte a franciáknak Savoya tartományt és Nizzai Grófságot. 

Hangulatos éttermek és kávézók sora a csatorna partján. Forrás

Szalézi Szent Ferenc a városban kezdte meg a reformációval szembeni térítőmunkáját és itt alapította meg a máig működő vizitációs apácarendet. A szent földi maradványait a Vizitációs rend bazilikájában őrzik Annecy-ben. De érdemes megtekinteni a Szent Péter székesegyházat, ami Szalézi Szent Ferenc temploma volt és fiatal korában a kórusában énekelt Rousseau is.

Ha Annecy-ben járunk sétáljunk fel a XII. században épült várhoz, amely jelenleg helytörténeti múzeumként működik. Forrás

Voltatok már Annecy-ben? Nektek, hogy tetszik a város? Én teljesen beleszerettem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...