TOP 10 kedvenc film, sorozat

Unknown | 11/16/2015
Bár nem vagyok túl nagy tévénéző, vannak olyan filmek, amiket időről időre szeretek újra megnézni. Most a kedvenc filmjeimet, sorozataimat vettem sorba (bár biztos lesz olyan, ami kimarad a felsorolásból). Ha arra tippeltek, hogy csupa csajos, romantikus film kerül terítékre, akkor elárulhatom túl nagy meglepetés nem is fog érni. 


1. Távol Afrikától - örök kedvenc. 
Ahányszor látom mindig elsírom magam a végén. Imádom Karen Blixen független, erős jellemét, ami mellett meg tudja őrizni nőiességét. A Robert Redford által alakított Denys Finch Hatton-be pedig egyszerűen beleszerettem.
A filmet Sydney Pollack rendezte és a szereposztása egyszerűen parádés: Meryl Streep, Robert Redford, Klaus-Maria Brandauer
Az afrikai tájat bemutató gyönyörű képsorok és a filmben felcsendülő zene egyszerűen felkapja és magával ragadja a nézőt.
Bár nem mai darab, hiszen 1986-ban 6! Oscar-díjat: legjobb- film, rendező, operatőr, adaptált forgatókönyv, látványtervezés, eredeti filmzene (plusz Meryl Streepet jelölték a legjobb színésznő kategóriában) és 3 Golden Globe díjat: legjobb férfi mellékszereplő, filmzene és film dráma kapott, mégis kortalan, mindig aktuális és élvezetet nyújtó igazi klasszikus gyöngyszem.


2. Elfújta a szél
Egy újabb klasszikus. Jöhet filmen, könyvben abbahagyhatatlan.
A változatosság kedvéért a főszereplő itt is egy öntörvényű, erős nő aki képes túlélni mindent. A férfi főszereplő pedig a Távol Afrikához hasonlóan egy igazi sármos szívtipró, akit meg lehet tartani de nem tűr semmilyen korlátot.
A szereposztás ebben az esetben is parádés: Vivien Leigh, Clark Gable, Leslie Howard.
1940-ben 13 Oscar jelölésből 9! kapott: legjobb film, rendező, forgatókönyv, női főszereplő, női mellékszereplő, díszlettervező, operatőr, vágó, technikai újítás, különdíj a színekért.
Rhett és Scarlett avagy a nemek harca
3. Anne (a Zöld Oromból)
A bájos, biztonságot és szeretetet kereső cserfes kiskamaszlány történetét sem kell bemutatnom, úgy gondolom, senkinek. Az előző kettővel ellentétben ez már egy minisorozat. 4 részből áll majd később még forgattak hozzá kettőt Anna - A történet folytatódik címmel.
Mindegy hogy fiatalon vagy idősebben nézzük, szerintem mindenkit magával tud ragadni az az ártatlan báj, ami sugárzik a sorozatból.
Természetesen, ahogy egyetlen lány életéből sem hiányozhat úgy ebben a filmben is felbukkannak olyan tipikus dolgok, mint az "Utálom a ...." (itt éppen a hajam), legjobb barátnő, helyes srác aki először nem is szimpatikus.

Emlékeztek a versre az első részben, amit Anne olvasott?

„Éjre éj és napra nap 
Egy bűvös hálót rázogat 
Mint titkos hang, súg átkokat 
s néki, hogyha ott marad 
Hol Camelotra lát. 
De súghatnak már őneki, 
Hálóját csak lengeti, 
s fontolóra sem veszi 
Shalotnak asszonyát.”






4. Gyűrűk ura trilógia
Imádok mindent, ami fantasy. Ahogy megnéztem az első részt legszívesebben előre pörgettem volna az időt, hogy rögtön láthassam a következő részeket. Később ezt már meg is tettem, csináltam Gyűrűk ura napot, amikor egymás után néztem meg az összes részt.
Annyira hitelesen és tökéletesen kidolgozva adták vissza a Tolkien világát. A leginkább a tündék ábrázolása tetszett, olyan szépek, kifinomultak, elegánsak akikből sugárzik a bölcsesség és a nyugalom. Gondoljunk csak Arwenre vagy Galadrielre. De Orlando Bloom-ot sem láttam sehol annyira jóképűnek, mint itt hosszú szőke hajjal és hegyes fülekkel.
Tolkien világa pedig minden dicséretet megérdemel. Annyira kidolgozott. Tudtátok, hogy az író saját nyelvet alkotott a tündéknek? 
A három film együtt 17 Oscar-díjat kapott.

Arwen Undomiel

5. Micsoda nő 
Ooo-oh pretty women. Ahogy eszembe jut a film rögtön a fülembe cseng Roy Orbison slágere. Tipikusan mese habbal a történet, nincs túl mély mondani valója. Talán csak annyi, hogy mindenkinek jár(na) egy esély. Végig követhetjük, hogyan alakul át a los angelesi örömlány új ruhák, frizura és némi illemlecke hatására és hogyan áll helyt a felsőbb körökben is.
A főszerepben Julia Roberts és Richard Gere látható.
1 Golden Globe díjat kapott a legjobb színésznő kategóriában.
Azért még akadnak stílushibák.

6. Dirty dancing 
Fülbemászó zenék, zabolázatlan fiatalság, tánc, jó pasi... minden megvan a sikerhez.
A történet a hatvanas évek Amerikájában játszódik, főhőse pedig Baby az ártatlan 17 éves lány, aki jómódú, értelmiségi szülei szárnyai alatt cseperedett ifjú hölggyé akiknek hála a valós életből mindeddig semmit sem tapasztalt meg. A nyaralásuk során ismerkedik meg Johnny-val a tőle pár évvel idősebb fiúval/férfivel, aki már nem volt ilyen szerencsés és ismeri a világ árnyoldalait is. Nem kell megjósolni, hogy a szülők nem nézik jó szemmel kettejük párosát. 
A fiatal lány lassan elengedi a szülői kezet és megtanul látni, önálló döntéseket hozni.
Főszerepben: Jennifer Grey, Patrick Swayze 
1 Oscar-díj a legjobb filmdalért.


7. Tisztességtelen ajánlat
Robert Redford, Demy Moore, Woody Harrelson ebből a szereposztásból rossz már nem sülhet ki. Az erősen pénzgondokkal küzdő fiatal, szerelmes házaspár Las Vegasba megy hátha megtalálja a szerencséjét. És bár elsőre jól indul a dolog de ahogy lenni szokott ez a széria nem tart sokáig és elbukják mindenüket. Ekkor lép színre a dúsgazdag vállalkozó, aki 1 millió dollárt kínál fel a párnak ha egy estét eltölthet a nővel.


8. Büszkeség és balítélet
Szigorúan az 1995-ös verzió Colin Firth-el és Jennifer Ehle-vel!
A mű alapjául szolgáló Jane Austen regényt kamaszkorom óta már nagyon sokszor olvastam újra. Szerintem Colin Firth tökéletes választás volt Darcy szerepére.
Már meg sem lepődöm, hogy egy újabb romantikus film került be a Top 10-embe.
Szeretek kosztümös filmeket nézni és kifejezetten szórakoztat, hogy egy olyan korba vethetek bepillantást, ahol még a lányok legfőbb problémája és feladata az volt, hogy jól menjenek férjhez. Persze hősnőnk az okos és akaratos Elizabeth Bennet ezt egy kicsit másként gondolja.
Lizzy és Mr. Darcy

9. Szex és New York
4 barátnő kalandjai New York dzsungelében. Szókimondó és szórakoztató. Itt is előfordult, hogy csináltam egy Szex és N.Y. napot. :)
Sokat nem írok róla, szerintem mindenki ismeri.


10. Csengetett Mylord?
Az angol humorra mindig vevő vagyok.
Ez a sorozat ott csücsül a polcomon díszdobozban. És tudom, hogy menthetetlenül álmodozó vagyok de én végig szurkoltam, hogy Ivy és James összejöjjenek.
A kedvenc karaktereim egyértelműen a személyzetből kerülnek ki: Ivy, Stokes, James, Mabel, Mrs. Lipton bár Mr. Teddy is megér egy misét. :)
Mindenkinek csak ajánlani tudom aki egy jót szeretne nevetni!

Észrevettétek, hogy a legtöbbnél egyből eszünkbe jut a film zenéje is? Arra gondoltam, hogy a héten tarthatnánk filmzene napot. Osszátok meg ti is az oldalon a kedvenc filmetek zenéjét lehet az pl. a Ponyvaregény, Trainspotting, Csillagok háborúja bármi. Gyertek és csináljunk egy jó kis egyveleget! LINK


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...