Híres nők... Estée Lauder

Unknown | 8/24/2015
   Estée Lauder nevét szinte minden nő ismeri, akit kicsit is érdekel a szépségápolás. Élete igazi sikertörténet.
1908.07.01-jén született Amerikában, New York Queens kerületében egy bevándorló családban. Eredeti neve Josephine Esther Mentzer. Anyai részről magyar vér is csörgedezik az ereiben. Édesapja Max Mentzer csehszlovák származású, aki Amerikában először szabó volt majd vaskereskedést nyitott, ahol Eszti is dolgozott egy ideig eladóként.
Nagybátyja, a magyar származású, Schotz János (John Schotz) vegyész kikísérletezett egy krémet. Itt találkozott először krémek "csodakencék" készítésének elbűvölő világával. A kikevert krémet bevitte az iskolába és a barátnőin is próbálgatta. Szinte látom magam előtt, ahogyan a legjobb barátnőivel magukra kenik majd vizsgálgatják tükör előtt az arcukat, miközben simogatják, hogy milyen selymes tőle a bőrük. Schotz később laboratóriumot nyitott (1924) és Esther az ő termékeivel házalt.  Majd a nagybátyja krémjét igyekezett továbbfejleszteni, talán valahonnan innen eredeztethető ennek a hatalmas cégnek az eredete.





   22 évesen férjhez ment Joseph Lauter selyemáru kereskedőhöz (később Lauder-re változtatták a nevet), akitől két fia született Leonard (1934) és Ronald(1944). Mivel a férje nem volt hajlandó belekezdeni az ismeretlen kozmetikai bizniszbe kapcsolatuk megromlott és 1939-ben elválttak de 1942-ben ismét összeházasodtak.
   Kacérkodott a gondolattal, hogy színésznő legyen de belátta, hogy nagyobb sikereket érhet el a kereskedelem területén hiszen kiváló marketinges vénával rendelkezett. Először mintacsomagokat készített és azokat postázta háziasszonyoknak. Kozmetikai bemutatókat is szervezett valamint nagyáruházaknál házalt. A kitartása mellé szerencse is párosult, amikor a Saks áruház tulajdonosának lánya Estée krémjével tüntette el pattanását. Ennél jobb ajánlólevelet nem is kaphatott volna így nemsokára saját pultot kapott az áruházban, ahol termékeit árulhatta.



Ezek után 1947-ben alapították meg az Estée Lauder Inc. családi vállalkozást,négy termékkel. És hogy valóban kiváló marketing szakember volt, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy új múltat kreált magának. Azt kezdte el terjeszteni, hogy egy osztrák nemesi család leszármazottja és Bécsben tanulta a kozmetikumok készítésének tudományát. anyja családjának francia felmenői vannak. Amerikában az újonnan kreált európai arisztokrata felmenőkkel rendelkező image, a jó minőségű termékek, a kitartó munka, a reklámok meghozták a várva várt sikert. Olyan emberek társaságában fordult meg mint Grace Kelly, a Kennedy család tagjai, VIII. Edward, Nixon illetve Reagen elnök. Hihetetlen karrier ha belegondolunk, higy egy vaskereskedésből indult.  Ő volt a termékminta kitalálója. Hogy a luxus érzetét még jobban sugallják megválogatták, hogy hol árulhatják a termékeiket és az eladók is  képzésben részesültek hogyan kell bánni a vevőkkel. A kedvesség, szakértelem, mosoly alapfeltétel volt már akkor is és az a mai napig is.

Grace Kelly monacói hercegnő társaságában
Első nagy sikert a Youth Dew fürdőolaj hozta meg.
1960-ban szerződést kötött a Harrods áruházzal így Amerika után kilépett a nemzetközi színtérre is.
Hogy mennyire kőkemény üzletasszony is volt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy '70-es években, amikor az arab országok bojkottálták azokat az amerikai cégeket, amelyek Izraellel üzleteltek zsidó vallása ellenére is megszakították a kapcsolatot Izraellel.
1995-ben adta át a cég vezetését idősebbik fiának.
95 éves korában 2004.04.24-én halt meg Manhattanben. Halálakor vállalatának értéke 10 milliárd dollár körül volt.



   Az a baj az életrajzokkal, hogy az adatokat ismerhetjük de a mögötte lévő embert csak sejthetjük. Én egy nagyon karizmatikus, határozott, energikus, a végsőkig küzdő nőnek képzelem el. Találtam néhány idézet tőle, talán azokból jobban felsejlik ennek a sikeres nőnek az igazi arca:

"Én a sikerért megdolgoztam. Nem álmodoztam róla."
"A siker alapja a kitartás és nem a szerencse."
"A kockázatvállalás a birodalmak sarokköve."
"Édesanyám azt mondta, hogy egy hölgy mindaddig szép, ameddig szépnek gondolja magát - ő gyönyörű volt!" 
"Nincsenek csúnya nők - csak nők, akiket nem érdekel, vagy akik nem hiszik, hogy ők is lehetnek vonzóak "
"Minden nő lehet szép"

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...