Ázsiai hajápolás

Unknown | 3/24/2016
   Az ázsiai/koreai arcápolás soklépéses rituáléjáról már többen írtak. Az ottani krémek, trendek szép lassan beszivárogtak Amerikába, Európába és letagadhatatlan hatással vannak a szépségiparra.
Mivel a kifejezetten jó koreai termékeket lehet találni arcápolási vonalon így  arra gondoltam, miért is ne segíthetnének rendbe tenni a hajamat is.




Régebben nagyon dús és fényes volt a hajam, az utóbbi időben viszont fénytelen, gyenge, vékony és borzasztó száraz, vatta szerű. Elmentem egy kamerás fejbőrdiagnosztikára ahol azt mondták, hogy zsíros a hajam. Amit hittem is meg nem is, mivel a kamera képén valóban látszódott, hogy fénylik  a fejbőr ugyanakkor még 5 nap után sem tapasztaltam, hogy zsírosodna a hajtövem. Kicsit utána olvasva kiderült, hogy nekem a zsír valahogy befolyik a hajszálak gyökeréhez és szinte megfojtja őket, nem engedi tápanyaghoz és oxigénhez jutni őket. Ez sajnos látszott is mivel a kihullott szálak természetellenesen göndör vagy megtörtek(?) voltak.


Ilyen előzmények után nem csoda ha a figyelmem az ázsiai hajápolás felé terelődött. Vajon milyen lehet a hajápolásuk? Milyen termékeket használnak? Azt amit mi vagy itt is vannak újdonságok?
Sajnos erről sokkal kevesebbet lehet olvasni. Általában elmondható, hogy kerülik a szulfátokat (persze ez sem igaz mindegyikre) és termékeikben gyakran előfordulnak gyógynövények pl ginseng.
Aztán találtam egy fórumot ahol nagyon jól összefoglalták, hogy milyen típusú hajápolóik is vannak. 

Az ázsiai és az európai hajápolás talán legszembetűnőbben abban tér el egymástól, hogy keleten kiemelt figyelmet fordítanak a fejbőrre is. Tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy a szép haj kulcsa az egészséges fejbőr, ami hasonlóan az arcunkon lévő bőrhöz ugyanúgy lehet zsírosodásra hajlamos, érzékeny, száraz, veszíthet rugalmasságából, öregedhet stb. A hajhagymák is a fejbőrben találhatóak. A haj őszülése, a hajhullás mind lehet a fejbőr öregedésének a jele. (Természetesen még sok más oka is lehet: genetika, egészségügyi problémák...)

A Ryoe hajhullás elleni termékcsalád tagjai: 1-3. sampon különböző hajtípusokra, 4. hajbalzsam, 5. hajpakolás, 6 -7. Fejbőr szérum, 8. mélytisztító
Tehát egy komplex hajápolás így néz(het) ki Koreában.

1. lépés: A fejbőr mélytisztítása
Nem ugyanaz mint a samponos tisztítás. Az erre szolgáló termékek szinte leradírozzák a fejbőrről az elhalt hámsejteket, koszt. A hajápolás egyik kedvelt és fontos lépése Ázsiában. Mivel a hatása elég erőteljes ezért csak hetente 1x kell alkalmazni.
Ahogy azt már az arcápolási rutinnál  megszokhattuk itt is több néven futnak a termékek: scaler, cleanser, exfoliator.

2. lépés: Sampon
A legtöbb samponban gyógynövények is találhatóak. Talán annyi érdekesség van, hogy a samponokból is  vannak  minták ( több hajmosásra is elég egy minta), illetve van hozzájuk utántöltő is.
Az első termék, amit beszereztem egy gyógynövényes sampon volt. Nemsokára érkezik is róla egy teszt. 

3. lépés: Haj ápolása

   Hajbalzsam: Conditioner vagy Rinse néven fut. 

 Hajpakolás Hetente 1x-2x a haj igényei szerint. Hair pack vagy treatment néven árulják őket. Alkalmazásakor nem szükséges hajbalzsamot használni.
Etude House Silk Scarf Hair TreatmentReen gyógynövényes hajpakolás

4. lépés: Fejbőr ápolása
Hidratálja, nyugtatja a fejbőrt. Az ázsiai hajápolás szintén fontos lépése. Scalp essence/serum/tonic néven találhatjuk meg ezeket a termékeket.

5. lépés: Hajszálak plusz ápolása

   Haj szérum
Hair essence/serum. Egy védőréteget von a hajszálak köré, táplálja és védi őket a kiszáradástól.

   Hajpermet, (illatosító) spray
Segít kibontani a hajat és egy minimális tartást is ad neki.

   Hajolaj
Az egyik legnépszerűbb olaj száraz hajra a kamélia olaj.

6. lépés: Haj formázása

Az Etude House Silk Scarf hajápolási termékei
Nem szükségszerűen kell alkalmazni mind a 6 lépést illetve a lépéseknél felsorolt valamennyi terméket. Míg egy zsírosabb hajnál elég lehet egy hajpermet addig a szárazabbra inkább az olajat célszerű választani.

A termékeknél most csak ázsiaiakat, leginkább koreaiakat linkeltem be. De azért sok hasonló funkcióval bíró terméket megtalálhatunk a hazai fodrászkellékes polcain is. 

Ami számomra újdonság volt az a scaler. Meg is rendeltem egyet. :) Nagyon kíváncsi vagyok a hatására.
Amit biztosan át fogok venni tőlük, az az, hogy sokkal nagyobb figyelmet fordítok a fejbőrömre.

Ti próbáltatok már valamilyen ázsiai hajápolási terméket?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...