Trónok harca a könyvekben

Unknown | 7/30/2016

Végre, végre én is elkezdtem megnézni a Trónok harca 6. évadát, igaz még csak három részen vagyok túl. Már alig vártam, hogy elkezdjék vetíteni de aztán úgy döntöttem várok a megnézésével, mivel evvel egy időben olvastam az eddig megjelent könyveket.
Most, hogy már elolvastam az öt könyvet azt tapasztalom, hogy markáns eltérések vannak a film és a könyv között. Ezekből hoztam néhány példát a teljesség igénye nélkül.

Aki szereti a filmsorozatot mindenképpen ajánlom, hogy olvassa el a könyveket is. Sokkal jobban meg lehet érteni egy-egy szereplő tetteit, indítékait.
És most jöjjön a Trónok harca, ahogy George R. R. Martin megálmodta.

Sansa Stark: soha nem ment hozzá Ramsey Boltonhoz. Joffrey Baratheon halála után (akit Olenna Tyrella a "Töviskirálynő mérgezett meg) Kisujjal elhajóztak annak parány birtokára, majd tovább Sasfészekbe, ahol Kisujj törvénytelen lányaként mutatta be mindenkinek. Lysa Arryn halála után Petyr Balish azt tervezi, hogy összehoz egy eljegyzést a "nevelt lánya" és Harrold Hardyng között, aki ha meghalna Lysa Tully és Jon Arryn fia a beteges Robert, lenne Sasfészek várományosa.
Ramsey egyébként Sansa gyermekkori barátnőjét Jeyne-t vette el, akiről azt állítják, hogy Arya.

Arya Stark: a híres bordélyban meggyilkolós jelent bizony a könyvből teljes egészében hiányzik. Arya nem ment le a Sokarcú Isten templomának szentélyébe és nem csent el egy arcot sem. Igaz valóban volt egy engedély nélküli gyilkossága, ami után megvakult. A könyvből kiderült, hogy eredetileg is elvették volna a szeme világát de csak fél év múlva, hogy megtanulja használni a többi érzékszervét is. A két lány kapcsolata a templomban egyáltalán nem olyan feszült, mint a filmben. A könyvben is kap egy olyan feladatot, hogy meg kell ölnie valakit de miután ezt megtette, növendékként elküldik Braavosból.

A könyvben részletesen bemutatják, hogyan zajlik egy új arc felvétele:
"-Ülj le - mondta a pap. Engedelmeskedett. - Most hunyd be a szemed, gyermek. - Megtette. - Fájni fog - figyelmeztette -, de a fájdalom a hatalom ára. Ne mozogj!
 Mozdulatlan, mint a kő, gondolta. Moccanatlanul ült. A vágás gyors volt, a penge éles. A fémet hidegnek kellett volna éreznie, de kifejezetten melegnek találta. Érezte, hogy vér csorog az arcán, vörös folyadékfüggöny gördült le a homlokán, az arcán és az állán, és most már értette, miért kérte meg a pap, hogy hunyja be a szemét. Amikor a vér elérte az ajkát, az íze sós volt és rezes. Belenyalt és megborzongott.
 - Hozd az arcot - mondta a kedves ember. Az árva nem válaszolt, de a lány hallotta a papucsok csosszanását a kőpadlón. - Ezt idd meg. - A férfi egy kupát nyomott a kezébe. Egy hajtásra megitta. Nagyon savanyú volt, mintha citromba harapott volna. Ezer évvel ezelőtt ismert egy lányt, aki szerette a citromos süteményt. Nem, az nem én voltam, az Arya volt.
 - A komédiások ügyesen változtatják meg az arcukat - mondta a kedves ember -, a varázslók pedig káprázatokat használnak, a fényt, az árnyékot és a vágyakat szövik, hogy a szemet megtévesztő illúziókat hozzanak létre. Azokat a művészeteket is meg lehet tanulni, de amit mi teszünk, az sokkal mélyebb dolog. A bölcs emberek átlátnának a maszkírozáson, az éles szem pedig a káprázatokon, de az arc, amelyet itt magadra öltesz, ugyanolyan biztos lesz, mint amelyikkel születtél. Tartsd csukva a szemed. - Érezte, hogy a férfi ujjai hátrasöprik a haját. - Maradj mozdulatlan. Furcsa érzés lesz. lehet, hogy elszédülsz de ne mozdulj.
 Rántást érzett, és puha súrlódást, ahogy az új arc ráhúzódott a régire. A bőr szárazon és ráncosan gyűrődött össze a homlokán, de ahogy a vére beleivódott, megpuhult és hajlékonnyá vált. Kimelegedett az arca, vér áramlott bele. Hevesen vert a szíve és egy pillanatig nem kapott levegőt." In: George R. R. Martin Sárkányok tánca 955-956. o.

Új szereplő: jelenik meg, Daenerys testvérének Rhaegal herceg és a dorni Elia Martell fia Aegon, akiről mindenki azt hitte, hogy csecsemőkorában meggyilkolták. De kiderült, hogy még a rajtaütés előtt sikerült kicserélni egy másik babával, így ő megmenekült és Westerostól távol nevelkedett. Az ötödik könyvben visszatért, hogy megszerezze a trónt. A védelmezésével és a nevelésével Jon Connington volt megbízva, aki elkapta a szürkehám nevű betegséget, amiben a sorozatban Jorah Mormont szenved.

Dorn politikája: bár Dorn uralkodóját Doran herceget sokan bírálják, hogy nem bosszulta meg húga halálát, kiderül, hogy a lassú víz partot mos elve alapján próbál meg elégtételt venni. Volt egy titkos egyezség közte és Viserys Targaryen (Daenerys bátyja) között, amely szerint ha Viserys visszatér Westerosra, hogy elfoglalja a trónt Dorn mellé áll, ő pedig feleségül veszi Doran herceg lányát Arianne hercegnőt. Viserys halála ezt meghiúsította. Így most a fiát Quentyn-t küldi el Daeneryshez hasonló ajánlattal. A fiú sajnos későn érkezik nem sokkal az esküvő előtt. Később Quentyn  is meghal.
A filmben Myrcella hercegnőt megmérgezik és meghal a könyvben csak megsebesül de él. Szintén nem hal meg Doran herceg sem.



Jaime Lannister: nem utazik Napdárdába, hogy hazahozza a lányát Myrcellát. Ehelyett azokat a várakat igyekszik megszerezni, ahol még mindig Rob Stark hívei tanyáznak. Cersei bebörtönzése után kétségbeesett üzenetet küldd neki de Jaime, aki megtudta Tyriontól, hogy a nővére többször is megcsalta a kisujját sem mozdítja érte.
Apropó kisujja, a balkezest vívást nem a zsoldos Bronn-nal gyakorolja, hanem Királyvár néma hóhérjával Ser Illyn Payne-nel.
   

Varys: nem menekül el Tyrionnal Királyvárból. Amikor úgy találja, hogy a Kistanácsot elnöklő Kevan Lannisternek sikerülhet összebékítenie a Tyrell és Lannister házakat egy számszeríjjal megöli Kevant.

Tyrion Lannister: menekülése során találkozik Aerys Targaryennel, később harcol Daenerys előtt az arénában de nem lesz a királynő bizalmas embere. Apja halálakor megtudta, hogy első felesége valójában nem volt szajha és nem a pénzért ment hozzá, ahogyan azt neki állították. Most szeretné megtalálni őt.

Vadak és az Éjjeli őrség: Havas Jont Samwell Tarly segítségével választották parancsnokká. A vadakat átengedte a kapukon és az éjjeli őrség földjein telepíti le őket. A Falon túli királynak született egy fia. Jon féltette Melissandre-tól nehogy feláldozza, mivel a csecsemőnek királyi vér folyik az ereiben. Ezért ráveszi Szegfűt, hogy amikor elhajóznak Óvárosba a saját babája helyett a másikat vigye magával. Sammel és Szegfűvel küldi Aemon mestert is, hiszen neki is királyi vér folyik az eriben. Sajnos a mester az út során meghal.

És még folytathatnám a sort. Szerintetek melyik a jobb verzió a könyvé vagy a filmmé? Olvastátok már a könyveket?



2 megjegyzés:

  1. Végre még valaki, aki szereti a GOT-ot, és még olvassa is! Oh, te jó ég, alig találkozom ilyen emberkékkel, pedig jelenleg még az utolsó köreim rovom az egyetemen, és ott sem... bölcsészek között is elvétve találni olyat, aki olvassa is. Én nemrég kezdtem el a második kötetet, a felénél vagyok épp, mert az elsőt bár elolvastam 1 és fél éve, annyi minden közbejött, hogy sosem volt 2 teljes napom, hogy csak üljek és daráljam... De nagyon-nagyon-nagyon szerettem a regényt, talán jobban is, mint az első évadokat... annyival kézzel foghatóbb, mélyebb volt minden karakter, vagy ha nem akarom túlhype-olni a könyvet, akkor mondhatjuk úgy is, hogy nagyon sokat hozzáadott a sorihoz.:) Köszi a posztot, imádom az olyan reciket, ahol a különbségekre helyezik a hangsúlyt, és megbogarásszák a történéseket.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eredetileg arról akartam írni, hogy melyik a jobb a könyv vagy a film de értelmetlennek láttam megírni. A könyv annyival több pluszt tud nyújtani. Egyszer láttam egy képet, amiben úgy ábrázolták ezt a témát, hogy a film a jéghegy csúcsa, a könyv pedig a jéghegy vízalatti része ami az egésznek kb. 90%-t teszi ki.
      Az első kötet engem annyira nem kötött le de a másodiktól kezdve szinte alig bírtam letenni.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...